Verveling? Doorbreek je patronen en verras jezelf

Verveling en patronen doorbreken

Verveling? Verras jezelf!

Verveling van tijd tot tijd is erg goed voor je. Het kan leiden tot nieuwe inzichten en inspiratie voor iets nieuws. Tijdens verveling komt je systeem even tot rust. Je zucht wat vaker diep in en uit, je staart wat meer in de verte, gaat wat vaker onderuit zitten op een bank. Al met al voor je lichaam een goed moment om te herstellen. Geestelijk ontstaan er gedachten van onvrede. Ontevreden met jezelf, ontevreden met je leven op dit moment. Dat kan enkele uren of dagen aanhouden. Als de verveling weken of maanden aanhoudt wordt vervelen heel vervelend. Het kan je in een impasse duwen. Een doodlopende zijweg waarvan je de uitweg niet weet.

Oude patronen herkennen

Duurt jouw periode van verveling wel heel erg lang? Geef dan eens aandacht aan je patronen, alles dat je dagelijks precies hetzelfde doet. Je staat op, poetst je tanden, neemt een douche, kleedt je aan, maakt je ontbijt klaar, trekt je jas aan, rijdt naar je werk, pakt een kopje koffie, gaat zitten en start je pc. Je werkt, luncht, werkt, in de auto naar huis, eten, tv, koekje, tanden poetsen, uitkleden, naar bed. Misschien is jouw patroon heel anders of meer gevarieerd, maar iedereen heeft een patroon.

Start met het herkennen van je patronen, zo gedetailleerd mogelijk. Misschien pak je altijd een glas op een bepaalde manier vast, trek je altijd met dezelfde beweging je jas aan, etc.

Ergens zijn we gaan geloven dat patronen ontwikkelen, dezelfde dingen doen, iedere dag weer, ons stabiliteit geeft. Natuurlijk, een bepaalde routine kan heel fijn zijn. Echter, het leven IS verandering. Je verzetten tegen verandering is dus hetzelfde als je verzetten tegen het leven.

Veranderen in een nieuwe jij

"Veranderen? Maar ik wil helemaal niet veranderen. Ik wil stabiliteit, heel graag dat dingen hetzelfde blijven. Dan heb ik controle over het leven. Er verandert al zoveel om mij heen. Als ik zelf dan ook nog verander, dan wordt het allemaal wel heel erg instabiel.”

Tijd om eindelijk eens dingen anders te doen. Heel bewust en expres:

 • Ga eens op een andere plek aan tafel zitten en ervaar hoe je perspectief veranderd.
 • Pak je tandborstel eens met links vast in plaats van rechts
 • Zet de douche eens op warm, dan lauw, koud, warm
 • Praat eens op een andere toonhoogte
 • Doe je haar naar de andere kant
 • Lees een boek dat je normaal nooit zou pakken
 • Zeg vaker ja tegen dingen die je normaal afwijst.
 • Oefen met nee zeggen tegen iemand waar je normaal wel heel gemakkelijk ja tegen zegt.

Hoe meer je je openstelt voor verandering, des te flexibeler word je als mens. Je leert kijken door verschillende kleuren brillen, luisteren met verschillend gerichte horen, voelen met verschillende sensoren, ruiken zonder direct te bestempelen wat iets is.

Kom uit je comfortzone

Wat ook leuk is, is om iemand die respecteert om zijn kwaliteit, te imiteren. Bekijk hoe hij of zij praat, beweegt, wat voor uitstraling hij of zij heeft en doe het eens helemaal na. Niet met als doel om die persoon te worden, maar om te voelen dat dat ook in jouw veld van mogelijkheden zit.

Door te testen met al die variaties, kom je er geleidelijk achter dat je in werkelijkheid alles kunt zijn wat je wilt. Je leert kijken door de ogen van een ander. Je wordt een mens van vele werelden.

Dat leidt er uiteindelijk toe, dat je alles in het leven beter aankunt. Dat is apart… Terwijl je misschien eerst dacht dat je het leven beter aankunt als je alles stabiel maakt. Als je om je heen verzamelt wat je rust geeft.

Alles in het leven verandert continu. Ieder verzet daartegen geeft de illusie van rust, maar zal uiteindelijk leiden tot blokkade van de stroom, als een stuwdam. Die opeenhoping zal mettertijd breuken gaan vertonen en kan ineens breken met een overstroming als gevolg en dan zal het landschap in één klap totaal veranderen. Een complete shift.

Identificatie

Gedurende je leven ben je je identiteit gaan ontlenen aan allerlei elementen, bijvoorbeeld identificatie met:

 • verschillende rollen die je vervult: ouder, kind, partner, werknemer, werkgever, schilder, sporter,...
 • de persoonlijkheid die je gewend bent naar buiten te brengen, je karaktertrekken
 • de gedachten die je binnenlaat
 • de overtuigingen die je jezelf hebt wijsgemaakt of je door anderen hebt laten wijsmaken
 • de spullen waarmee je je omringt

Allemaal beperkende vormen die een sluier leggen over wat je allemaal mogelijk nog meer bent. Neem je voor om te stoppen met deze bizarre identificatie. Zie de onvoorstelbare, eindeloze potentie die je werkelijk bent!

Laat dit eens een tijdje op je inwerken, speel met variatie. Zeg ja tegen de continue verandering. Neem je voor, om er als een papieren bootje in een stroompje op mee te bewegen.

En misschien, heel misschien... ontdek je dan ergens in de speelse veranderlijkheid iets opmerkelijks, iets dat altijd onveranderlijk aanwezig is, als een stille getuige. Dat wat alles beleeft. Dat ben Jij.

Michiel Lap

 

INSPIRATIE VRIJBLIJVEND GESPREK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *