Stress | Hoe kom ik weer bij mezelf?

Een normale dag begint voor veel van ons met het opsommen van je lijstje voor die dag. Je geeft hiermee een impuls aan het lichaam om in actie te komen, dingen te gaan doen. Dat systeem is fijn en belangrijk, maar heeft een keerzijde… stress. Hoe blijf je die stress de baas?

Emotie is betekenis

Angst, boosheid, verdriet, eenzaamheid, spanning, onzekerheid: alle emoties veroorzaken stress. Emotionele stressoren hebben hun oorsprong in verleden en toekomst. Zij bestaan alleen omdat je er met je verstand betekenis aan geeft. De betekenis die je eraan geeft bepaalt je reactie.

Een voorbeeld: Je denkt aan een situatie op je werk, waarbij je collega je in een bepaalde richting wil duwen waar jij niet heen wilt. Je laat de gedachte aan die situatie je lichaam in zakken en ergens landen en vastgrijpen. Daar manifesteert het zich in een gevoel, bijvoorbeeld angst voor de toekomst. Dat gevoel veroorzaakt nieuwe gedachten, een projectie van jezelf in de toekomst, naar een situatie waar je niet wil zijn. Het zien van dat beeld brengt een nieuwe emotie, verafschuwing en walging. Dat maakt je nu heel opstandig. Je zou je collega wel door elkaar willen schudden en in gedachten zie je dat voor je. En boosheid dient zich aan.

Je creëert een enorme hoeveelheid stress in je lijf.

Wat mis je?

Je mist dat er Nú niets aan de hand is. Door volledige identificatie met je verstand, identificeer je je met een beeld van jezelf dat er in werkelijkheid nu niet is. Bekijk dit proces nu eens opnieuw, en verplaats je naar de positie van toeschouwer. Kijk naar jezelf, visualiseer de gedachte die als een wolkje boven jouw lichaam hangt. Zie hoe de gedachte je lichaam in zakt, je hersenen in. Zie hoe deze verder je lichaam in zakt, zich nestelt op een bepaalde plek en verandert in een gevoel. Zie hoe het gevoel zich uitbreidt totdat het heel je lichaam overneemt en het je in een staat van opperste paraatheid brengt. Stress is nu overal!

Zie nu ook wat er om het lichaam heen gebeurt. Het nu. De plek. Alles wat daar is. Zie dat stressvolle lichaam staan, snuivend, als een stier gefocust op het rode doek. En zie nogmaals de omgeving.

Klopt het?

Met andere woorden, past dit gestreste lichaam in deze omgevingssituatie?
Zie nu ook de immense ruimte om dat lichaam heen. Ervaar de stilte waarin het bestaat. Zie de illusie van dat kleine mensje, die een kleine gedachte heeft opgeblazen tot een grote illusoire rots. Alles wat eigenlijk licht is in dat lijf, ervaart hij of zij als zwaar.

Laat het lichaam maar uitrazen, blijf er naar kijken vanuit de toeschouwer en ontdek dat het leven aan de buitenkant continu verandert. Omarm dat je een lichaam hebt waarmee je die gevoelens mag ervaren, maar maak iedere keer weer verbinding met het onveranderlijke zelf, je werkelijke jij.

De volgende keer zal je anders naar je collega kijken en dan zal je hem of haar zien en horen, maar in contact blijven met jouw waarheid. Oefen dan om open en eerlijk uit te spreken wat je voelt, zonder te wijzen naar de ander, want dat zorgt voor nieuwe stress.

Wees de toeschouwer en breng je aandacht terug naar de stap die je nú zet.

Een bewuste start van de dag begint met stil zijn.

Er is voor je lichaam en je helderheid geen betere begin van de dag dan te starten in stilte. Ga 's morgens als je uit bed stapt met de slaap nog in je ogen naar het toilet, leeg je blaas, trek een ochtendjas aan en ga ergens zitten waar het rustig is. Sluit je ogen en richt je op je ademhaling en ervaar je Zelf als de toeschouwer. Wees stilte en luister naar je vredige ademhaling. Laat gedachten komen en gaan, maar identificeer je er niet mee.

Blijf een paar minuten zo rustig zitten en start dan je routine van douchen, aankleden en eten. Je zult scherpte ervaren en beduidend beter je stressniveau beheersen.

Bevrijding van het verleden en toekomst door inzicht in het ego-verstand

Voice dialogue is een techniek die je helpt om je bewust te worden van je voortdurende zelfpraat: 'Schiet eens op', 'Dat kan beter', 'Je bent niet goed genoeg'… Deze stemmen zijn bij iedereen in meer of mindere mate aanwezig en je kunt ze als zodanig los van elkaar leren ervaren. Zo kun je deze innerlijke stemmen of ikken leren herkennen en zul je ze steeds beter in het moment onderscheppen, zodat je kunt kiezen waar je je op richt. Het zijn de stemmen van het ego en maken deel uit van de zelf gecreëerde illusie van toekomst en verleden.
Hetzelfde moment dat je een stem onderschept, ben je verbonden met het Zelf, de toeschouwer. Hetzelfde moment ben je helemaal aanwezig in het nu.

Waarom moet ik iets leren kennen wat ik eigenlijk niet ben?

Dat is een vraag waarin de grootste levensvragen verhuld zitten. Waarom ben ik hier, als alles dat ik zie een illusie is? Wie ben ik, voorbij de illusie van het lichaam? Wat is de betekenis van het leven nu eigenlijk? Als je het mij zou vragen, is het Leven een weg terug naar dat ene Zelf en dat is alleen te her-kennen, door alle aspecten te beleven die de waarheid verhullen met een cadeaupapiertje.

De Voice Dialogue techniek is ook slechts een instrument om je wakker te maken. Zo ontdek je stapsgewijs wat je niet bent, met als resultaat dat je je steeds beter her-innert wat je wél bent.

Leef Nu.

Als je voortdurend bezig bent met je plannen voor de toekomst en met je angst of melancholische terugblik naar het verleden, mis je het mooiste wat er is.
Realiseer je dat al die terugblikken en toekomst projecties aanwezig zijn in die ene stap die je NU zet. Alles is alleen aanwezig in het nu.

Doe de volgende oefening regelmatig:

Kijk om je heen, kijk waar je bent, maak contact met de geluiden, de geuren, de omgevingstemperatuur. Voel je lichaam van top tot teen, zowel de buitenkant als al het leven dat zich afspeelt aan de binnenkant. Neem een hele diepe ademteug gedurende 4 seconden, houd deze vast gedurende 4 seconden, blaas deze rustig uit gedurende 4 seconden en houd je leeggeblazen longen ook 4 seconden vast.

Ontwaak nu in het moment en word je helemaal bewust van je Zelf, de toeschouwer, kijk zonder oordeel, als een baby die alles ziet maar nog geen betekenis heeft voor de dingen. Ontdek dat je stilte bent en ruimte en dat alles in die stille ruimte verschijnt en verdwijnt, dat alles verandert, maar dat jij blijft!

Voor altijd Nú.

 

Michiel

 

2 gedachten over “Stress | Hoe kom ik weer bij mezelf?

  1. Heel helder uitgelegd, Michiel. Bedankt. Fijne schrijfstijl. Het wolkje niet in je lijf laten zakken, net zoals ik mezelf ook geen beschimmeld brood te eten geef. Dat vind ik n mooie, bruikbare metafoor.

    Met 60.000 gedachten per dag, gem.bij mens, best een uitdaging. Dat groeit met oefenen (?) en compassie houden helpt mij ieder geval: Zoals Eckhart Tolle in een video verteld hoe awareness groeit: …..net zo langzaam als hij praat:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *