Je kent het spreekwoord wel: Stilstand is achteruitgang
Wie heeft die gedachte tot overtuiging gemaakt en als spreekwoord vastgelegd op een tegeltje? Mijn hemel, dat heeft ons veel stress gebracht!
- Onnodige menselijke inspanning
- Onnodige belasting van Moeder Aarde
- Verharding, verblinding, verontreiniging
Pffff, wat een gerace. Iedere dag heb je zoveel prikkels. Hard werken, sporten, koken, eten, jezelf en/of je gezin verzorgen en dan wil je ook nog eens gehoor geven aan de continue stroom van Whatsapp, email, multimedia. Alles om "bij" te blijven. Wat veroorzaakt dat we vergeten om rust te pakken, op adem te komen?
Monkey mind
De "Monkey mind" staat symbool voor het denken: springen van verleden naar toekomst, van ervaring naar ervaring. Een aapje springt van links naar rechts, van tak naar tak. Afleiding is er overal en wordt steeds meer, door alle vormen van media, infiltraties van de wereld van marketing, overheid et cetera. De wereld is in de macht van control freaks die wij zelf hebben gecreëerd. In feite vindt er een onderhuidse vorm van massa propaganda plaats. Je ziet het niet, maar het is er wel en het beïnvloedt ons voortdurend. Het is voeding voor je Monkey mind om in de dromerige staat van angst en verwarring te blijven leven.
Zijn mijn gedachten waar?
Een vraag die je je eigenlijk heel vaak zou moeten stellen is: Is het waar?
Is het waar? Klopt mijn angst?
Is de wereld werkelijk in de macht van control freaks of is mijn innerlijke wereld gecontroleerd door het ego, mijn monkey mind?
Het Leven zelf is niet onder leiding van control freaks, het is vrij en ontvouwt zich zoals het zich ontvouwt.
Is het waar? Klopt mijn begeerte? Heb ik het nodig?
Begeerte, lust en verlangen naar het hebben van een ding of een ervaring kan je een leven lang in de greep houden. Geluk proberen te vinden in het hebben van dingen en ervaringen zal echter nooit tot vervulling leiden. Het brengt slechts schijn-voldoening: een tijdelijke opvulling van een zelf gecreëerd tekort.
Waar zijn al die gedachten, gevoelens en verlangens dan voor bedoeld?
Waarom heb ik dingen en ervaringen nodig?
Alles wat in je opkomt, alles wat je verzamelt, alles wat je beleeft, vormt een opening, een mogelijkheid tot het (her-)ontdekken wie je werkelijk bent.
Door het lichaam of het ego-ik, wordt het leven ervaren. Alles wat het leven je biedt is van voorbijgaande aard. Niets kun je vasthouden.
De Ware Jij of dát waar alles in verschijnt en verdwijnt is eeuwig en onveranderlijk. Vergelijkbaar met de kwaliteit van ruimte en stilte. Van diezelfde natuur ben Jij, het goddelijke Zelf.
Gun het je daarom om af en toe stil te zitten, om niet alleen maar het ego-ik te voeden, maar juist je Zelf te Zijn.
Meditatie
Als je voortdurend gestrest leeft, kan niets je zoveel extra stress opleveren, als niets doen. Veel mensen ervaren, wanneer ze gaan zitten en ‘proberen’ niets te doen, dat hun hoofd overloopt met lijstjes die afgewerkt moeten worden of dat angsten en onzekerheden hun hoogtepunt bereiken. Het kan dan ook bijzonder frustrerend zijn om te mediteren met het idee om even zonder gedachten te zijn.
Het grootste misverstand over meditatie is dat het tot doel heeft om niets te denken. Gedachten zijn er altijd. Ze komen en gaan.
Meditatie heeft geen doel.
Meditatie is bevrijding door aanvaarding van alles wat zich aandient. Ook gedachten.
Stilzitten is vóóruitgang
Een goeie oefening om mee te starten is om een korte tijd te gaan zitten. Dat kan variëren tussen enkele seconden en enkele minuten. In de tijd dat je gaat zitten, ga je heel bewust letten op de gedachten die zich aandienen. Zo’n gedachte voert je meestal even weg, alsof je even niet hier bent. Neem geregeld een diepe ademteug om jezelf eraan te herinneren dat je je weer bewust wordt en je realiseert: ‘Hé, ik dacht nu aan...’. Schrijf het eventueel op.
Aanschouw het spel van gedachten, aanschouw hoe je gedachten van hot naar her springen en voel wat ze doen in je lichaam. Voel het heel specifiek. Lokaliseer exact, waar je het voelt in je lijf. Voel welke emotie erbij opkomt.
Sluit af met het aanvaarden dat het is zoals het is en dat er niet iets aan veranderd hoeft te worden. Je hoeft er dus ook niet trots of teleurgesteld over te zijn of het al dan niet gelukt is. Het is precies goed. Het IS gewoon.
Gelukt en Geluk, ze schelen maar 1 letter, maar die ene letter laat het subtiele verschil zien tussen het ego en het Zelf.
- Ego-denken is de droomstaat. Het doet je geloven dat je gelukkig zult zijn wanneer... dát gelukt is.
- Zelf-Zijn is de wakkere staat. Je beseft, dat je altijd en eeuwig Geluk bént.
Meditatie brengt je dichter bij Geluk dan je ooit dacht!
Michiel