Deze tijd van het jaar krijgen veel mensen last van somberheid. Door de combinatie met de Corona maatregelen, zien we een forse toename van mensen die depressief zijn of gebukt gaan onder sombere, donkere gedachten. Hoe gaan we daarmee om en belangrijker, hoe ga jij ermee om?
Corona: Wij zijn sociale wezens
Dat er minder contact met elkaar mogen hebben en dat we ons moeten verbergen achter mondkapjes en elkaar niet mogen aanraken, heeft meer impact op ons dan we misschien denken. Door de opkomst van het coronavirus, de angst die erover wordt gezaaid en de strenge regels om te voorkomen dat het virus zich te snel verspreid, hebben we schrik van elkaar gekregen.
Mensen zijn sociale wezens, met een afweersysteem dat gebouwd is op interactie met elkaar. Dat vind ik altijd een hele mooie tegenstelling. Door elkaar lief te hebben, besmetten we elkaar met bacteriën en virussen en daarmee helpen wij elkaar weer om ons afweersysteem sterker te maken.
Iedereen heeft zo zijn ideeën en oordelen over de maatregelen die worden genomen. Los daarvan, door de afstand die wij fysiek tot elkaar moeten houden, creëren we ook geestelijke afstand. Je kunt je daardoor af en toe echt eenzaam voelen. Niet alleen bij ouderen en volwassenen is een toename van depressie en sombere gedachten waarneembaar, ook zien we dit steeds vaker bij jongeren en zelfs bij kinderen.
Herfst en depressie
De herfst draagt extra aan bij aan gevoelens van depressie:
- De dagen worden korter.
- We krijgen minder vitamine D van de zon.
- Het wordt kouder en we brengen daardoor meer tijd binnenshuis door.
De herfst is een periode van loslaten. De natuur om ons heen laat zien hoe dat werkt: bomen laten hun blaadjes los, plantjes sterven af. Ook is het de afsluiting van de oogsttijd en het aanleggen van een voorraadje, zodat je de winter door komt.
Je zou dus kunnen zeggen dat het juist de bedoeling is dat we meer naar binnen keren, om vervolgens in de winter helemaal tot rust te komen en te verwerken wat we in het afgelopen jaar hebben meegemaakt.
Lichamelijke en geestelijke stagnatie
Sombere, negatieve gedachten, kunnen je echt van de wijs brengen. Het kan je ervan proberen te overtuigen dat je nutteloos bent, dat het leven nutteloos is. Het zet de rem op al je inspiratie. Het sluit je ogen voor al het moois dat er gaande is. Alles komt tot stilstand en het plezier lijkt als water uit je vingers te glippen. Slapeloze nachten door het piekeren, brengen je lichaam in een nog zwakkere staat. Het kan zelfs zover gaan dat je er fysieke kwalen van krijgt. Die stagnatie heeft zijn weerslag op je organen, spieren, gewrichten en meer.
Praat over je somberheid!
Het gevaar van somberheid schuilt in het opkroppen van je emoties. Er wil duidelijk iets aan het licht. Je kunt je emoties dan ook het beste uitspreken of op een andere manier uiten. Daarmee breng je de geestelijke stagnatie weer in beweging en het lichaam volgt.
Maak je gevoelens bespreekbaar met een vertrouwenspersoon. Zoek bij voorkeur professionele hulp. Je hoeft er dan geen bekenden mee te belasten en je kunt vrij spreken. Vind je dat lastig, praat dan wel met een goede vriend of familielid. Neem je voor om je waarheid naar buiten te brengen en stop met dingen mooier te laten lijken dan ze zijn.
Miljoenen mensen hebben vaak donkere gedachten, dus je bent niet alleen. Schaam je er niet voor en bespreek het met je huisarts of therapeut. Je hoeft niet alles alleen te doen.
Rust, reinheid, regelmaat
Zorg goed voor jezelf. Juist nu heeft je lichaam meer aandacht nodig. De verleiding is misschien groot om te denken dat je jezelf verwent met chocola of ander snoep. Voor dat korte momentje van genot echter, betaal je later de rekening. Je wordt er alleen maar moe van.
Verzorg jezelf van buiten en van binnen en hou een regelmatig eet- en slaappatroon aan.
Kom in beweging
Maak een wandeling en snuif de buitenlucht op. Besteed aandacht aan de natuur, waar je ook bent. Overal zijn bomen en gras te vinden. Groen brengt ons systeem tot rust. Focus je op de beweging en ademhaling. Komen er sombere gevoelens op of merk je plots dat je ergens anders bent in gedachten? Kom eenvoudig met je aandacht terug bij de omgeving en de beweging in je lijf en richt je op een diepe buikademhaling.
Doe ook wat krachtoefeningen 's ochtends of 's middags of begin de dag eens met wat rek- en strekoefeningen, zoals yoga.
Neem na je activiteit even rust. Rust is dan ook beweging, want je geeft dan even tijd en ruimte aan je systeem om in de herstelmodus te gaan, de parasympaticus wordt actief. Je darmen gaan (ver-)werken.
Ervaar je ware Jij
Sombere gedachten en gevoelens van leegte zijn op zich niet heel erg. Het biedt je een kans om naar binnen te gaan en je te herinneren wat je ook alweer werkelijk bent. Wat je werkelijk bent is liefde en licht. Keer geregeld terug naar je ware Zelf en zie je sombere kant van een afstandje. Aanschouw het als een getuige. Je ziet het sombere, maar je identificeert je er niet meer mee.
Kom gerust eens kennismaken en ontdek tussen al die ego-gedachten je ware Jij!
Michiel