Schaamte en schuld – licht op je schaduwkant!

In de diepte van ieder mens, schuilt een duistere zijde: de schaduwkant.  Zelfs de meest verlichte wezens op aarde kennen deze schaduwkant.

Waarom noemen wij dit de schaduwkant van onszelf? Het is een duistere zijde omdat het niet aan het licht mag. Van wie niet? In eerste instantie van onszelf niet, maar we verleggen deze verantwoordelijkheid heel makkelijk naar omgevingsfactoren.  'De maatschappij wil niet dat ik mijn duistere kant laten zien, omdat daar strenge straffen opstaan. Op school mag ik mijn duistere kant niet laten zien, omdat het andere kinderen kan schaden. Thuis mag of mocht ik mijn schaduwzijde niet ontplooien, omdat het mijn ouders niet uitkwam of omdat zij gewoon de regels hanteerden zoals hún ouders dat deden.'

En zo stoppen we heel wat van onze “duistere kwaliteiten“ weg. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.  Met het ego is alles mogelijk, dus heb je ook alles in potentie tot je beschikking. Iedereen heeft de potentie om  te doden, te haten, te pijnigen, te straffen, te kwetsen. Dat wil niet zeggen dat je alles in dit leven nodig zult hebben of zult gebruiken. Laten we eerlijk zijn, de meesten oefenen liever op de zoete kant van liefde en licht, maar vergeet niet dat die kwaliteiten alleen krachtig te ervaren zijn, als het tegenovergestelde in potentie krachtig aanwezig is.

(Dat is omdat alles in balans ís en dus niet wat ego je doet denken: dat alles naar balans streeft. Dat namelijk, schept de illusie van imperfectie, een krankzinnig idee van het ego, met alle gevolgen van dien: verlangen naar beter, meer, …)

Schaamte

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met duistere krachten.  Ze zijn overal om ons heen  waarneembaar. We zien beelden van oorlog en haat op tv, berichten van marteling en verkrachting in de kranten, van pesten en zelfmoord op multimedia.

Dat maakt bepaalde gevoelens bij ons los. De een heeft dat bij het zien van honger in de wereld en word daar verdrietig van en krijgt een machteloos gevoel.  De ander heeft het bij het zien van marteling van dieren, die opgesloten zitten of kunstjes moeten doen in een dierentuin. Weer een ander heeft het bij mensenrechtenschending of bij diefstal.

Daar waar jij mee resoneert, is vaak door iets dat gebeurd is, waar je zelf bij betrokken was.  Je bent zelf gekwetst, of je hebt anderen ermee gedupeerd. We worden dan boos, opstandig, verdrietig, agressief of andere vormen.

Bijvoorbeeld: Je voelt woede opkomen als iemand van jou steelt, omdat je zelf ooit geld gepikt hebt van je ouders. Gevoelens van onrechtvaardigheid, woede en onbegrip komen dan plaatsvervangend opzetten, omdat het onderliggende patroon niet aan het licht mag komen. Als tegenreactie roep je: "Van andermans spullen blijf je af!"
Eigenlijk schamen we ons voor het  onderliggende patroon.  In de fractie van een seconde dat de herinnering  aan jouw eigen onderdrukte schaamte voor je diefstal opkomt, wordt  deze direct weer onderdrukt. De reden waarom je daar misschien niet direct aan dacht, is omdat we onszelf zelfs kunnen schamen voor de schaamte. De gedachte aan het idee dat jij je ergens voor schaamt, is dan al beschamend voor je. Als tegenreactie roep je: "Ik schaam mij nergens voor!"

Ego kiest bliksemsnel voor een andere vorm, om je te beschermen voor de "grote onthulling", het "schandaal", de "gênante vertoning". Dit is een hele subtiele vorm van het ego, om grip op je te kunnen houden.  Zou je namelijk volledig vrij zijn van schaamte en dus niets vasthouden, is er voor ego ook niets om zich aan vast te houden.  Je komt automatisch veel meer in het nu in en bevrijd je van bagage uit het verleden. Dat zou de dood voor het ego betekenen.

Schuld

Een vergelijkbaar gevoel is het schuldgevoel. Zonder aanwijsbare reden  voelen wij ons schuldig over allerlei situaties.  We praten onszelf ook aan dat we schuldig zijn naar andere mensen toe. Ook deze duistere kanten stoppen we liever weg in een donker hoekje.  Omdat ego ons doet schamen voor het schuldgevoel, kan het jarenlang nestelen, met vervelende kwalen tot gevolg.

Licht in de duisternis

Schuld en schaamte zijn grote illusies, die verdwijnen als sneeuw voor de zon, zodra je de zon in jouw duisternis laat opkomen. Word je bewust van je schaduwzijden en laat het af en toe aan het licht. Niet door iedereen om je heen te kwetsen en je wrede schaduwzijde te manifesteren,  maar juist door te vóelen dat alles er mag zijn. Pas als alles er mag zijn, ben je vrij. Alles wat je wegdrukt en verstopt in diepe gronden, houdt je gebonden. Je houdt de natuurlijke stroming van het leven tegen. Er vormen zich blokkades in je lijf. Dit kan uitmonden in stress en ziekte: een ziek lichaam of een zieke geest.

Adem je vrij

Een goede methode om  blokkades op te heffen en je schaduwzijden aan het licht te laten, is ademen. Ademen? Dat doe ik toch de hele tijd? Als het goed is wel ja. En dat is al een goed begin. Adem bewust naar je buik en je helpt je lichaam te gronden en met je geest hier en nu te Zijn.

Een kwalitatieve vorm om jezelf te bevrijden van oude lasten en knooppunten in je lijf, is Transformerende Ademtherapie. Dit is een actievere, verbonden ademhalingstechniek. Deze manier van ademen nodigt uit om te helen wat nog tussen jou en je heelheid van lichaam en geest in staat.

Je Zelf weer zijn is een verademing. Maak je vrij van alles dat anderen over je zeggen, maak je vrij van de ideeën die je hebt gevormd over jezelf. Angst, verdriet, woede, eenzaamheid, alles mag aan het licht. Je bent alles in potentie en daarom in al je vormen eenvoudig precies goed. Voel dat maar eens!

De zon komt altijd op, maar kan alleen licht brengen, omdát er duisternis is!
Een nieuwe dag breekt aan.
Je bent er weer.

Michiel

 

UITLEG THERAPIE PLAN GRATIS GESPREK

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *