Laat overtuiging los en je bent VRIJ

Overtuiging

Ik las eens een boek met de titel: Niets is zo. Het is een boek geschreven door een boeddhistische monnik Shunryu Suzuki en hoewel ik me de inhoud niet zo goed meer herinner, is de titel mij altijd bijgebleven. Het emotioneert me zelfs. De reden waarom het mij raakt, komt denk ik door de manier waarop mensen mij gedurende mijn leven hun overtuigingen hebben proberen op te leggen en andersom ook uiteraard. Mensen proberen elkaar voortdurend te overtuigen van hun eigen waarden en betekenissen. Als we onze overtuiging toch zouden loslaten, wat zou er dan gebeuren?

Wat is waar?

Je zou kunnen zeggen dat er niet één wereld is, maar zo’n 7 miljard werelden. Iedereen creëert zijn eigen waarheid en daarom is "niets is zo" zo waar. Waarheid in de wereld van het ego is een relatief begrip. In de wereld van het ego geldt geen absolute waarheid, omdat het ego niet hier en nu is en dus altijd vergelijkend en speculatief redeneert.

Je bent zó overtuigd…
Zou je niet zo overtuigd zijn, dan was je vrij! - Mooji

Je hoeft niemand te overtuigen van je gelijk. Meer bij jezelf: je hoeft ook jezelf niet te overtuigen van je gelijk! Met de stemmen in je hoofd, je ego-delen, voer je dagelijks discussies en ieder ego-deel probeert in minder of meerdere mate zijn gelijk te halen. "Ga nou eens naar buiten, dat is goed voor je", "Nee, eerst moet deze klus af". Herkenbaar?

Vrijheid door onbevooroordeeld en onthecht zijn

Als je volledig onthecht bent, wordt je dan besluiteloos, afstandelijk of onverschillig? Raakt niets je dan meer? Juist niet! Je wordt er veel ruimdenkender van, je stemt je af op je natuurlijke staat van Zijn. Vanuit rust en kalmte kijk je met een heldere blik de wereld in. Je zult in ieder moment verrast zijn door de onvoorstelbare diversiteit van het leven. Je hart staat open voor wat zich spontaan aandient.

Zolang je een lichaam hebt dat ademt en er jouw bewustzijn in zit, zal je altijd beïnvloed worden door gedachten en emoties. Je lichaam pikt die gedachten en emoties als het ware op. Waar je vrij in kunt zijn is door je in iedere situatie te realiseren dat je de waarnemer er achter bent. Het is alsof je de gedachte ziet en hoort en je constateert wat het doet in je lichaam, maar dan van een afstandje. Je identificeert je er niet meer mee. Je realiseert je dat jij in werkelijkheid totale stilte bent. En ruimte, eindeloze ruimte. Hierin verschijnen al deze gevoelens wel, maar je ziet ze alleen maar, zonder oordeel.

Getuige zonder gezicht en zonder gewicht

Van zichzelf heeft een gedachte geen gewicht. Een emotie ook niet. Een gedachte of emotie krijgt alleen zwaarte als je het lichamelijk opneemt en je je ermee identificeert. Hoe meer je gaat zien dat je van de processen die zich in je lichaam afspelen in werkelijkheid slechts de getuige bent, hoe dieper je in contact komt met je ware Zelf.

Oefen ermee, op verschillende momenten op een dag en je zult je iedere dag meer realiseren hoe enorm vrij je werkelijk bent. Je gaat je veiliger voelen. Je zult meer in het moment zijn. Je kunt iedereen beter zien/hebben, omdat je in iedereen die zelfde worsteling ziet.

Onthoud, je bent niet op zoek naar een nieuwe overtuiging, dus identificeer je niet met je nieuwe inzichten, je herboren staat van bewustzijn. Dat zou je alleen maar in een nieuwe identiteit duwen: "ik ben ontwaakt". Nee, je bent de toeschouwer, de getuige, dat wat zonder woorden is en niet hoeft te worden toegelicht, uitgelegd of verdedigd. Alleen jij Zelf bént Het. Het is. Het verandert niet.

En als je dan spreekt, laat je woorden dan doordrenkt zijn met de stem van je hart: vol van kalmte en compassie, vrij van oordeel, vrij van het bereiken van een doel.

Je hoeft niemand te overtuigen. Dat is je vrijheid.

Overtuigd?

Uh oh.

Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *