Meditatie

Meditatie

Waarom mediteren we?

Er zijn in het leven twee vormen van lijden:

 • Lijden door het lichaam
 • Lijden door het denken

Het ego creëert voortdurend het idee dat je in een luchtbel leeft, afgescheiden van de hele buitenwereld, ik tegen de rest. Dit schept angst voor de toekomst en eenzaamheid. Het Zelf is vredig en vrij in het hier en nu en in deze natuurlijke staat van zijn, ben je in verbinding met alles om je heen.

Om het leven daarom zo leuk mogelijk te maken, is het fijn om zoveel mogelijk ruimte te maken tussen lichaam, het denken en het ware Zelf (Ik). In meditatie breng je je aandacht naar het hier en nu en maak je die ruimte.

Wat is het doel?

Meditatie brengt je in een staat van Zijn. Daarbij kun je extase, verlichting, leegte of bewustzijnsverruiming ervaren. Die extasen neem je mee in de dag en je voelt je er heerlijk over en bent daardoor misschien zelfs tijdelijk leuker voor anderen. Niks mis mee natuurlijk. Maar is dat het doel?

Zodra je gaat mediteren met een doel, ga je je richten op het dóen en horen er consequenties bij: het was wel of niet een goede meditatie, ik heb wel of niet extase ervaren, etc. Voor je het weet vorm je weer allerlei gedachten en gaat je ego ermee aan de haal, waarmee je weer nieuw lijden creëert.

Haal het doel van mediteren weg en je maakt ruimte voor het nu, de stilte om je gedachten heen, om de objecten heen en ook ruimte in je lichaam.

Maak ruimte tussen Ik en het lichaam, tussen Ik en het denken -  dát is het einde van lijden.

Geleide Meditatie

Mediteren staat bekend als een van de beste methodes om je lichaam en geest in balans te houden. Je kunt meditatie overal doen en er zijn geen speciale vaardigheden voor nodig om ermee te kunnen beginnen.

Voor veel mensen blijkt het lastig om zelf te starten en het vol te houden. Geleide meditatie kan daarbij helpen; het werkt ontspannend en creëert een heldere, kalme geest. Je bent daarna verfrist en klaar voor nieuwe uitdagingen.

 PLAN AFSPRAAK

Een gedachte over “Meditatie

 1. Stille ruimte staat voor een plek in mij, die ik in de meditaties bij Michiel heb ervaren, als het ongemanifesteerde deel van mezelf.
  Klinkt spannend? Ja, dat is het ook. Mezelf verrassen met mezelf, met nieuwe keuzes, inzichten en acties kán, als je er ruimte aan geeft.

  Met aandacht en zorg weet Michiel samen met mij naar de oppervlakte te brengen waar ik op dat moment mee zit, om me van daaruit door middel van meditatie (ik noem alleen meditatie, hij past nog veel meer methoden toe, maar de geleide meditaties zijn mijn absolute favoriet) terug te brengen naar mijn stille ruimte, de kraamkamer van mijn ongemanifesteerde zelf, de plek waar je jezelf mag verrassen met jezelf.

  Wat je ervan merkt is andere keuzes, die je ineens neemt omdat ze in het moment goed voelen en waar je hoofd later misschien mee aan de haal gaat. Jammer dan hoofd, mijn hart heeft de keuze al gemaakt. Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven!

  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *