Therapie: teken van zwakte of kracht?

Bezoek een therapeut.

In Nederland hebben we te kampen met een toenemende hoeveelheid mensen die depressief, overwerkt of burn-out zijn. Vaak lopen we weken, maanden, jaren te lang rond met issues en bijkomende dagelijkse lasten. Toch zijn er maar weinig mensen die gebruik maken van een therapeut. We zijn allemaal goed verzekerd, vaak ook voor aanvullende zorg.
Wat houdt ons dan tegen om in therapie te gaan?

In therapie gaan... zwakte?

In Amerika is bijna iedereen wel in therapie voor íets. Twintig jaar geleden zou ik gedacht hebben: Wat een zwakke maatschappij, iedereen is geestelijk in de war. En Amerikanen praten er ook nog openlijk over ook. Je wordt er niet eens op veroordeeld door anderen, ook niet achter je rug om. Je ontvangt eerder een compliment.

Wij Nederlanders zijn zo goed in oordelen: dat is niet goed, dat ook niet, dat is wel goed. De tv-programma's met een jury zijn hier succesvoller dan ooit. Vanachter je scherm kun je dan lekker mee-oordelen over de deelnemer én over het oordeel van de jury. Zo houden we onszelf voor dat wij het wéten en dus in zekere zin superieur zijn.

Als je dan op een punt in je leven komt, waarop je het zelf even niet meer kunt oplossen, ontstaat er lichte paniek. Hulp inschakelen van iemand anders voelt als een zwakte, alsof je uitvalt van de maatschappij. Je beoordeelt jezelf als 'niet goed'.

Als je in Nederland zegt dat je in therapie bent bij een psycholoog of therapeut, word je daarin niet direct bemoedigd. "Hmm, dat is niet goed", zal de eerste gedachte zijn. Anderen om ons heen leven namelijk ook in deze oordelende cultuur.

En dus lopen we er gewoon een tijdje langer mee door, in de hoop dat het vanzelf oplost. Je zet je masker op en hobbelt verder. In een latere fase komt het terug: "Unfinished business" noemen we dat. Meestal is de klap hiervan harder en de impact op je gemoed groter. Je stelt jezelf bloot aan onnodig lijden en je voelt je hierdoor zwakker dan ooit.

In therapie gaan… Kracht!

Waar je jezelf mee kunt helpen, is door jezelf te gunnen er te mogen zijn zoals je bent: met al je plussen en minnen, met al je nukken en noden. Besef je goed dat het een teken van kracht is, om je bewust te zijn van gevoelens en signalen die je lichaam je geeft én ernaar te handelen. Zo hou je je systeem 'schoon' en blijft de rugzak met bagage draagbaar.

Waar je jezelf ook een grote dienst mee bewijst, is door je toe te staan dat je het niet allemaal alleen hoeft te kunnen. Soms heb je gewoon even een zetje nodig, een wegwijzer die je even terug wijst op je pad. Bewustwording van de signalen die je op je pad krijgt, is de toegangspoort tot een gezond, gelukkig leven.

Als je werkelijk wilt zijn wie je bent, kan het helpen om te spiegelen met een onafhankelijk persoon. Een getraind coach of therapeut kan je ondersteunen, om je patronen en zwakke punten te herkennen en je starre, vastgeroeste betekenissen en overtuigingen te doorbreken. Zo kun je een sprong in bewustzijn maken, omdat je als het ware neerkijkt op jezelf vanuit een ander perspectief. Je ontdekt hierdoor wat je jezelf allemaal aandoet, hoe je je identiteit hoog probeert te houden. En vooral, hoe je daardoor de verbinding verliest met je Zelf.

Hoe therapie je helpt 

Ten eerste helpt het al, om je open te stellen voor het ontvangen van hulp. Dat blijkt voor veel mensen een eerste grote stap te zijn.

Vervolgens zul je ontdekken dat praten en teruggaan naar je gevoel heel bevrijdend is. Het is bevrijdend om je kwetsbaarheid zo af en toe te kunnen uiten, zonder dat daar direct een oordeel of gevolg aan vast hangt.

Een therapeut is geen universele wonderdokter en heeft niet alle waarheid in pacht. Troost je bij de gedachte dat iedere therapeut zelf eindeloos veel therapie heeft gevolgd om tot dit punt te komen.

Uiteindelijk is het niet de coach of therapeut die jou in je kracht zet, maar is het de coach of therapeut in jezélf die je weer activeert. Dat is de heling. Dat geeft kracht. Dat laat jou weer stralen. Dat maakt, dat je weer je Zelf bent.

Probeer het eens, ga in therapie en kies een vorm die bij jou past.
Je zult verbaasd staan van je eigen kracht!

Michiel

Een oefening:

Er schuilt een grote kracht in het werken aan bewustwording. Ga zitten, sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit naar je onderbuik en stel jezelf één van de onderstaande volgende vragen die nú bij je past.

Blijf stil, geef je systeem een paar minuten tijd om de vraag rustig te integreren. Open dan je ogen en laat alle drang om de vraag op te lossen helemaal los. Vertrouw erop dat je de signalen zult ontvangen om een stapje verder te komen en zet met je intentie je voelsprieten, je antennes open.
Vragen:

  • Wie ben ik eigenlijk?
  • Wat kom ik hier op Aarde doen?
  • Wat voel ik allemaal?
  • Waarom overkomt me dit?
  • Hoe raak ik in balans?

 

UITLEG THERAPIE NEEM CONTACT OP

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *