Huidhonger – Behoefte aan aanraking

Huidhonger - de behoefte aan aanraking
Huidhonger is een begrip dat nog niet zo lang bestaat, maar de behoefte aan lichamelijke aanraking met de huid wordt sterker en de kwaal wordt steeds duidelijker zichtbaar om ons heen. In deze tijd van COVID moeten we ons verplicht afsluiten van de buitenwereld.  We blijven in huis om ons te beschermen voor elkaar. We mogen de ander niet aanraken en schermen zelfs onze uit- en inademing voor elkaar af. Eenzaamheid neemt een vlucht als nooit tevoren.

Verbinding en contact

Eigenlijk horen mensen te leven in groepen. Ons immuunsysteem is zo sterk geworden, doordat we in elkaars energieën, bacteriën en virussen wandelen. Juist doordat we elkaar de hand schudden en aanraken. Natuurlijk is het COVID virus erg vervelend en moeten we hier voorzichtig mee omgaan. Toch kun je je afvragen wat dit met je weerstand doet.

Buiten je weerstand, heeft het ook een bijzondere invloed op ons geestelijke gestel. Het feit dat we haast worden geacht bang te zijn voor elkaar, schept een enorme afstand. Dat we niet bij elkaar mogen zijn, geeft een gevoel van niet gewenst zijn en kan bij veel mensen leiden tot grote eenzaamheid en afzondering.

Verbinding voelen en contact met de omgeving is een groot goed. Juist nu is het dus belangrijk dat je je ondanks alle beperkingen, toch blijft verbinden met anderen. Contact zoeken met familie of vrienden of je aansluiten bij groepen of clubjes. Vind je dat moeilijk of ken je weinig mensen bij wie je kunt aankloppen, zoek dan professionele hulp.

Wat is huidhonger?

Baby’s die geboren worden en alleen eten en drinken ontvangen maar geen aanraking, lopen grote kans om binnen een half jaar te sterven. Wist je dat? Daar zijn veel onderzoeken van bekend, van te vroeg geboren baby's die hun eerste weken in een couveuse moeten doorbrengen tot aan gruwelijke testen met aapjes en weeskinderen. Als ze niet stierven, hielden ze hier hun hele leven last van en bleven apathisch ronddwalen. Ook ontwikkelen kinderen die niet regelmatig een knuffel of aanraking ontvangen, eerder kwalen en agressie. Daaruit vloeit de kern van huidhonger voort: een mens hunkert naar huid- op huidaanraking.

In zekere zin zijn wij niet heel anders dan baby’s. Als volwassenen kun je dingen vanuit een ander perspectief bekijken, maar iedereen heeft aanraking nodig. Ook jij.

Alleenstaande ouderen worden hierin vaak overgeslagen. In deze tijd echter, neemt huidhonger onder alle leeftijdsgroepen toe, van jong tot oud. We raken elkaar steeds minder aan en dat zorgt voor een grote hoeveelheid stress, tot depressiviteit en lichamelijke pijn en klachten aan toe.

Aanraking is gezond

Je hebt dus aanraking nodig. Aanraking van huid op huid is gezond. Als we ons weer zouden herinneren hoe helend onze handen zijn, zouden we veel bewuster en vol genoegen de ander aanraken. Liefdevolle aanraking is veel meer dan seksualiteit alleen. Met huidaanraking geef je en ontvang je genegenheid, begrip, ruimte om er te mogen zijn. Het werkt troostend, kalmerend. Het brengt stroming op gang, je energiesysteem reageert direct. Het helpt om weer te leren voelen, aanwezig te komen in je lichaam, je lekker te voelen met je lijf.
Krijg je het niet van een ander, geef je dan aan jezelf. Huidhonger kun je deels zelf vervullen. Start ‘s ochtends met aandacht voor je lijf, door met je handen langs je gehele lichaam te strijken. Streel jezelf en probeer zelfs moeilijk te bereiken punten toch zoveel mogelijk aan te raken. Doe het met liefdevolle aandacht. Ook kan het helpen om daarbij wat rek en strek oefeningen te doen. Yogaoefeningen zijn hier heel geschikt voor.

Massage

Je huidhonger kun je ook stillen met aanraking van een ander. Gun jezelf af en toe een massage. Massage kun je op vele manieren ontvangen. Van heel stevig tot uiterst zacht. Vaak kiezen mensen voor stevig kneden in de spieren, omdat ze denken dat ze dan echt overal aangeraakt zijn en dit nog lang voelen. Vaak ben je dan eigenlijk ook nog aan het werk om de pijn te doorstaan en de zware spierkneding te verwerken. Een energetische massage echter, kan heel veel verdieping brengen en tot in diepere lagen doorwerken. Naast fysieke ontspanning brengt een energetische massage ook verlichting bij geestelijke stress, aanvulling bij gevoelens van leegte en verwerking van emoties en trauma.

Kies een manier die bij je past. Kies daarbij ook een persoon die bij je past. Let erop dat de massage met aandacht gedaan wordt.

Blijf zelf met aandacht bij je lichaam als je de massage ontvangt.  Stel jezelf ontvankelijk open en richt je niet te veel op je gedachten. Gedachten zijn er altijd. Het hoeft er niets mee te doen, stop eenvoudig met je er (te veel) mee te identificeren. Je laat een gedachte binnen, herkent de gedachte en laat hem weer los. Als een wolkje dat voorbij drijft. En je komt daarna gewoon weer terug met je aandacht bij je lichaam. Bij je gevoel!

Knuffelen

In een omhelzing gebeurt meer dan we denken. Er vindt een energie uitwisseling plaats die jou meer vertrouwen geeft in jezelf. En, die dus de ander meer vertrouwen geeft in zich- of haarzelf.  Knuffelen geeft je de mogelijkheid om je liefde uit te delen, te delen met een ander. Dat geeft een waardevol gevoel van bestaansrecht. Jij doet ertoe.

Niet gek dus, dat we in deze tijd van afstand, zo’n grote eenzaamheid voelen. Laten we dit niet vergeten en laten we elkaar, zodra we weer wat ruimte krijgen en voelen, weer met open armen ontvangen en omhelzen. Huidhonger is een ervaring van schaarste die we nu ervaren, om er straks weer overvloedig van te kunnen genieten

Michiel

PLAN AFSPRAAK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *