Gelukkig worden? Geluk Zijn!

Gelukkig worden? Geluk ben je.

Ben je gelukkig?

Ik denk het wel. Natuurlijk, ik heb dagen dat het beter en minder gaat. Dagen dat ik voel dat ik op de juiste weg ben en dagen dat ik het idee heb dat ik weer helemaal terug bij af ben.

Wat maakt geluk zo ongrijpbaar? Het geluksgevoel waar we allemaal zo naar hunkeren, is iedere keer weer binnen handbereik en toch glipt het steeds weer weg. Het is als water dat je met je handen probeert te pakken. Zodra je het in je handen hebt, is het bijna niet vast te houden en voor je weet glipt het door je vingers en sta je weer met lege handen.

De beperking van dit soort geluk is dat het gecreëerd wordt door verlangen, door het ego.
Alles dat wordt gecreëerd is vergankelijk.

Het ego gebruikt hiervoor het lichaam, de zintuigen, gedachten en emoties: Als ik in dát huis woon, wordt alles anders. Dán word ik echt gelukkig. Je ziet het beeld van het huis voor je en hoe je er op je bank zit. Je ruikt de geur van je kopje thee, hoort het geluid van de stilte en voelt de zachte ochtendjas op je huid. Vervolgens voel je dat al je negatieve lading weg is en je komt tot rust.

En dan is het zover, dan komt het huis er en je zit op die bank, in je ochtendjas met een geurend kopje thee en dan? Je kunt toch niet eeuwig in die ochtendjas blijven rondlopen? Dus je gaat iets doen, iets nieuws creëren. Op zoek naar een portie extra geluk.

Gelukkig zijn is simpel?

Het probleem van geluk is eigenlijk geen probleem, zolang het denken er niet tussen komt. Zodra het denken er tussenkomt, verandert de eenvoud en helderheid van gelukkig zijn in:
- verlangen naar gelukkig wórden of
- verlangen naar toen ik gelukkig wás.

De illusie van de zoektocht naar geluk

Ik heb me altijd afgevraagd hoe écht geluk te bereiken valt. Dus niet de tijdelijke opleving, niet de explosieve uitspatting, niet het bereiken van een doel of mijlpaal. Nee, de eeuwigdurende staat van Geluk Zijn.

In mijn zoektocht heb ik ontdekt dat geluk geduldig wacht om herkend te worden, wat inhoudt dat geluk er altijd is. Echt geluk vind je door te stoppen met zoeken en thuis te komen bij jezelf. Geluk in haar zuiverste vorm, is het Nu. En het Nu, dat ben Jij, het Zelf. Geluk is je ware natuur. Geef eenvoudig je zoektocht op.

Altijd gelukkig

Is er dus reden voor je om niet in ieder moment geluk te ervaren? Er zijn redenen genoeg te bedenken. Zodra je erover gaat denken, verplaatst je aandacht naar het niveau van het ego, lijk je niet meer hier en nu te zijn en lijkt het Zelf verdwenen. Je gaat op in je illusoire wereld.

Maar ben je nu echt weg van het Zelf, van het hier en nu? Dat lijkt, maar in werkelijkheid is er niets anders dan het Nu en kun je het ook niet ‘mislopen’. Net zo min kun je het Zelf kwijtraken want je bent het Zelf.

Dus zoek niet naar geluk. Zoek niets. En je zult merken dat je vrediger wordt van binnen. Dingen vallen op zijn plek.

Je ontdekt dat je al die tijd al Geluk Bent.

 

Michiel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *