Geloof jij al je gedachten?

Denk jij ook zoveel? Soms vind ik het heerlijk om eens lekker in gedachten te verzinken. Dat bedoel ik dan vooral als die gedachten gaan over dromen over de toekomst. Een zonvakantie in het vooruitzicht bijvoorbeeld: Wat zou ik gaan zien? Wie ga ik ontmoeten?

Daartegenover heb je ook gedachten die helemaal niet leuk zijn. Oordelende gedachten over mensen of zelfoordeel, nog fijner...

60.000-80.000 gedachten per dag!

Wist je dat je dagelijks gemiddeld 60.000-80.000 gedachten hebt?
En dat de grote meerderheid van die gedachten negatief zijn!

Ik reed vorige week door de straat en hoorde de vogels fluiten. Een reeks van positieve gedachten gingen door mijn hoofd:
• wat een heerlijk leven
• wat is alles mooi
• wat heb ik toch een geluk

Deze week reed ik er weer, zelfde vogels (althans, dat heb ik niet gecheckt), zelfde weg, ongeveer zelfde weer. Dit keer was ik erg moe, had ik nergens zin in. Voor ik het doorhad, schoten gedachten voorbij als:
• wat voor nut heeft het allemaal
• wat een afvalberg maken mensen van de natuur
• ik wil ook wat hij heeft. Moeilijk, moeilijk, zwaar, zwaar

Toen werd ik mij plots bewust van deze gedachten en moest ik er erg om lachen. Wat een belachelijk mechanisme.
En weet je wat nog belachelijker is? Meestal geloof ik mijn gedachten ook nog!

Zijn al die gedachten van mij?

Hm, dat kun je je afvragen.
Een voorbeeldje: je kind komt thuis van school en gooit nonchalant zijn jas onder de kapstok. Jouw ogen nemen het waar en in je hoofd hoor je woorden als: slordig, daar moet ik iets van zeggen anders wordt het hier een zooitje. Voor je het weet roep je je kind na: hang je jas op!

Was dat jouw gedachte, of eerder de stem van jouw vader of moeder, die ook hun ideeen hadden over hoe dingen ‘horen’. En was het hun gedachte, of gaan ze generaties terug?

Ofwel, zijn gedachten in hoofdzaak misschien herinneringen, die opgeslagen liggen in een grote gedachtenbibliotheek? Een ‘Akasha’ van waaruit massa’s gedachten dagelijks rondzweven? Ach, dat is ook maar een gedachte.

Ik heb een oefening voor je:

• Ga eens vijf minuten op een stoel zitten of ergens stil staan.
• Probeer je bewust te worden van je gedachten, zonder er iets mee te doen, of er iets van te vinden.
• Laat ze gewoon binnen, maar laat ze ook weer uit. Moeiteloos.

Zo ga je ervaren dat je hoofd helemaal niet vol hoeft te zitten, maar dat je zelf beslist wat blijft hangen en wat niet.

Leven zonder gedachten

Gedachtenvrij leven is wat mij betreft dus niet nodig om vrij te zijn. Ze zijn er nu eenmaal. Accepteer en omarm ze en wees vrij om af en toe eens te schaterlachen om de belachelijke angsten, boosheden, ergernissen en al die vervelende emoties, die je met je gedachten aantrekt.

Geef je gedachten een stem!

Wil je echt eens ontdekken met welke stemmen je allemaal tegen jezelf praat: een criticus, een drammer, een perfectionist, een controleur, een verzorger, een kind, een puber? Met Voice Dialogue ga je letterlijk de dialoog aan met zo'n stem en ontdek je zijn kracht of zwakte. Zo wordt je manager van je gedachten!

2 gedachten over “Geloof jij al je gedachten?

  1. Overal op het internet lees ik dat “we” ongeveer 80.000 gedachten per dag hebben, maar ik kan nergens een bron vinden. Heb jij die wel voor me? Of praat iedereen elkaar hier na?! En wat is een “gedachte” eigenlijk?

    1. Beste Erwin, bedankt voor je reactie.
      Die 80.000 gedachten zijn ooit door iemand geturfd, zo heb ik begrepen. Maar of het aantal voor ieder mens gelijk is, lijkt me onwaarschijnlijk. Wat je eruit kunt halen, is dat je een onwaarschijnlijke hoeveelheid dingen denkt die voortdurend in elkaar overlopen. En waar dat vandaan komt en wat een gedachte dan werkelijk is, behoort tot de mysterie van het leven als mens en zal direct worden ontkracht zodra je het probeert te verklaren. Het is wel heel goed om je deze dingen te blijven afvragen, omdat je erdoor groeit in bewustzijn. En wat dat dan weer is…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *