Eros en genot in je dagelijks leven

Erotiek en seksualiteit - Eros in je leven

Eros en vrijheid

Vlak voor de zomervakantie voel ik de behoefte opkomen om alles even lekker los te laten. Geen nieuwe gewaarwording voor me, want toelevend naar vakantie wordt de drukte van de afgelopen weken altijd voelbaar in mijn lijf. Er ontstaat een verlangen naar rust, naar verdieping in mijzelf en gestaag krijgt de ontdekkingsreiziger in mij de ruimte. Tijd voor mijzelf schept de mogelijkheid om het leven door een andere bril te zien. Ik kan meer genieten van de dingen om mij heen, van mijn lijf en mijn innerlijke beelden en woorden. Eros ontwaakt.

Deze vakantie ben ik geïnspireerd om genot te herontdekken. Als ik vrij ben van verantwoordelijkheden en afreis naar een andere omgeving, klimaat en cultuur, lijkt dit zoveel makkelijker te gaan. Alles is nieuw, de zintuigen vieren hoogtij. Ik probeer zoveel mogelijk te voelen in mijn lijf wat de omgeving met me doet. De erotisering van alles om me heen krijgt volop de kans om te bloeien. Niet omdat het er voorheen niet was, maar omdat er voorheen geen ruimte in mij was om het op te merken.

Als de vakantie voorbij is en ik weer in het bekende terug ben, ben ik voornemens om de reiziger wakker te houden. Het is een kant van mijzelf die ik wil leren kennen in alle omstandigheden. Ik bén vrijheid en ik bén ruimte, dus om Eros terug te brengen in mijn dagelijks leven is dan ook een kwestie van kiezen om dat pad in te slaan en me ervoor open te stellen.

Erotiek verborgen achter een gordijntje

Hoe breng je erotiek, opwinding en genot terug in je leven? Dat is een vraag die veel van ons maar weggestopt hebben of niet meer durven stellen. De snelheid die het maatschappelijk leven van ons vraagt doet ons voorbijgaan aan de schoonheid van het moment. Ons gevoel raakt naar de achtergrond, het denken heeft de hoofdrol gekregen. Overal om ons heen schreeuwt de commerciële oppervlakkigheid op ons in: "word mooi, word rijk, word gelukkig!". We hebben een afgekoeld verlangen naar diepgang en er ontstaat een soort acceptatie van de afvlakking.

Zeg eens eerlijk: is het verlangen naar diepgang werkelijk verdwenen, of hou je het krampachtig verscholen onder een gematigde laag van zogenaamde 'tevredenheid'? Voel eens in je lijf. Kijken ‘Genot en Opwinding’ niet stiekem door een spleet in het gordijn, verlangend naar de zinderende ervaring en het voelen van het bruisende leven op deze planeet? Waarom is Eros uit je leven verdwenen of naar de achtergrond verschoven? Word het niet eens tijd om te ontwaken en terug te komen in de heiligheid van het Nu?

Wat is er gebeurd met ons gevoel?

Veel van ons zijn al dan niet bewust seksueel beschadigd. Alles heeft zijn gradaties en ieder heeft daarbij nog eens zijn eigen beleving, dus over je gevoel valt niet te twisten. Dat is jouw gevoel. Echter, wat je gewend bent geraakt, is om je gevoel te laten overstemmen door je gedachten óver je gevoel. Er vormt zich direct een oordeel, zodra je je gevoel toelaat. Dit oordeel is zo sterk en snel, dat je je bent gaan identificeren met hoe je over je gevoel dénkt. Ofwel je hebt het tot jouw waarheid gemaakt dat hoe je over je gevoel denkt, je gevoel ís. Is dat niet merkwaardig?

Je gevoel weer activeren

Je gevoel is ook de ingang om het te veranderen. Hoe? Dat kan ik je vertellen, als je belooft te lezen zonder oordeel.
Ha! Dat kan ik  toch niet (oordeel 1), ik ben toch niet vrij van mijn verleden (2) en mijn hersenen zijn nu eenmaal gemaakt om te oordelen op goed en fout (3), onzin dus (4)!

Oké dank je ‘Denken’, maar nu schakelen we even over naar ‘Voelen’.

Een eenvoudige methode om hiermee aan de slag te gaan is, door je voor te stellen dat je de wereld opnieuw ervaart door de zintuigen van een kind. Alsof je dingen voor het eerst ziet en je er nog geen referentie van hebt, er zelfs geen naam voor hebt. Dat is heel grappig, want een boom is dan ineens een heel groot ding dat af en toe uit zichzelf beweegt. Een poes is een onbekend wezen dat niet op mij lijkt, een vaas gewoon een... ding? Zo kun je ook je andere zintuigen afzonderlijk en opnieuw ervaren alsof je dingen voor het eerst ruikt, proeft, hoort, voelt.

Waak ervoor dat gedachten zich mengen. Als gedachten zich mengen, adem je diep naar je onderbuik en begin je opnieuw. Oefen dit totdat je helder krijgt hoe subtiel het denken zich mengt en dat je dit denkproces los kunt zien van je zintuiglijke ervaring.

Je volgende stap is toelaten dat je genot mag ervaren. Dus niet dat iets lekker ruikt of stinkt, maar dat je het genot ervaart van het kunnen ruiken. Niet dat iets ruw aanvoelt of zacht, maar dat je het genot ervaart van te kunnen voelen. Je zintuigen zijn er voor je om je naar het nu te helpen. Oefen totdat je genot ervaart in het nu.

Vervolgens laat je toe dat je het leven mag erotiseren. Zie de vormen van de natuur en laat ze op je inwerken. Kijk er eens met andere ogen naar. Je zult erom moeten lachen, het zal je ontroeren, verrassen, raken. Overal om je heen vindt bevruchting plaats: bloemen, planten, struiken, bomen, dieren, mensen. Overal zijn vormen te zien die de dans van het leven aan je tonen, als je er in detail op inzoomt. De natuur schaamt zich er niet voor, stopt het niet weg, maar laat het juist overvloedig stromen. Het is essentieel, de prana, de levensenergie waardoor alles geboren wordt en weer sterft. Voel hoe de wind je streelt, de regen je wast, de zon je diep verwarmt, de aarde je draagt.

Maak dan contact met je eigen energie. Verbind je in gedachten met de aarde vanuit het middelpunt tussen je benen (basischakra). Verbind je in gedachten met de zon vanuit het middelpunt op je hoofd (kruinchakra). Verbind in gedachten de aarde, je basischakra, je kruinchakra en de zon met elkaar. Dat is je pranabuis. Als je een rondje maakt door je duim tegen je wijsvinger te plaatsen, heb je ongeveer de dikte van je pranabuis. Laat energie binnen via je basischakra. Doe dit bewust met een inademing, hou je adem even in en blaas uit. Doe dit ook via je kruinchakra. Oefen ermee, totdat je stroming voelt in de pranabuis.

Pas als je stroming voelt ga je een stapje verder: Je ademt weer in, hou even vast en met een uitademing laat je de energie door je lichaam heen verspreiden. Word je bewust van stroming in je hele lijf. Bevrucht jezelf met prana. (Deze prana oefening is een verkorte versie, die je later verder kunt uitbreiden).

Ervaren van Eros is een keuze

Jij kiest zelf wat je ervaart. In iedere situatie heb je zelf de keuze of je het gevoel in vrijheid en zonder oordeel toelaat, of dat je je identificeert met hoe je over je gevoel denkt.

Probeer het eens: Maak een start met een epicurische transformatie van je leven, naar volwaardige erkenning van het belang van genot en verlangen, vruchtbaarheid en seksualiteit als bron van levensvreugde. Niet met als doel om begeerte snel te bevredigen, maar juist om rust te creëren.

Eros in je dagelijks leven betekent de tijd nemen, waarnemen, je zintuigen prikkelen. Luister aandachtig naar het krachtige breken van de golven op de kust, laat je meevoeren in de exotische geuren wanneer je kookt, zie het vorstelijk deinen van de bladeren in de wind, proef de weldaad van een rijp en sappig stuk fruit, voel de verfijnde structuur van je huid en haar. Gebruik je fantasie. Zie de erotiek in een kronkelende weg, de bewegingen van een wandelaar, de vormen van de meubels op je werk, ervaar het in de extase van warme thee in je mond. Het is overal, als je je er maar voor openstelt. Ga ergens stil zitten en neem alles helder waar: luister, zie, ruik, proef, voel. Doe dit zo vaak als je kunt. Al deze sensaties zijn alleen mogelijk doordat je een lichaam hebt. Geniet daar nu van, het aardse ritje is maar kort!

Neem de tijd voor jezelf

Je hebt misschien niet het perfecte lichaam, geen ongeschonden verleden, niet de meest ideale leefomstandigheden of leeftijd. Dat maakt allemaal niet uit als je het oordeel eraf haalt. Start met jezelf in balans te brengen door alles in en om je heen onvoorwaardelijk te accepteren. Parkeer je verwachtingen, herinneringen, overtuigingen en alles dat het denken aan belemmeringen opwerpt. Kom in het nu en start als een speelse welp. Beleef het wonder van het lichaam dat je bewoont. Voel je lichaam, neem het in je handen. Prikkel het, streel het, proef het en hou ervan. Laat de levensenergie gortig bij je binnenstromen en verdeel het tot iedere vezel van je lichaam. Hou die energie bij je en voel dat het je voedt.

Sta toe dat genot, verlangen, seksualiteit en erotiek in je lichaam, je voeding, je relaties, je werkzaamheden en in je contact met de elementen zijn verweven en schep gelukzaligheid, balans en rust.
Waarom anders ben jij op aarde en dan te ontdekken wie je werkelijk bent? Hoe leuk om dat te ontdekken door de ogen van Eros, door genot te ervaren in het hier en nu.

Voel, mens, voel!
Voel meer dan je voorheen ooit dacht!

Michiel

Nawoord:

Je innerlijke geliefde

Sommigen hebben er een helder beeld van, anderen kunnen hem of haar horen spreken, weer anderen zijn zich meer bewust van het gevoel dat hij of zij veroorzaakt: je innerlijke Geliefde. Je innerlijke Geliefde is een deel van jezelf dat aanwezig is als een zachte energie die je verleidt, die weet waar je van geniet, die je fantasie prikkelt en soms ook in je dromen verschijnt. Je innerlijke Geliefde kan veel betekenen in het genieten van het leven. Hij of zij koestert je.

Het kan bijzondere inzichten opleveren om kennis te maken met hem of haar. Voice Dialogue (stemmendialoog) is een werkmethode om in contact te komen met dit wezensdeel. Meer informatie hierover vind je hieronder en je kunt natuurlijk altijd een afspraak maken om je innerlijke wezensdelen te leren kennen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *