Burn-out: Wil je eruit? Keer naar binnen.

Leven in een rechte lijn richting burn-out

Zaterdag

Het is weekend, en mijn lijf zegt me: ik heb rust nodig, rust in mijn hoofd. Geen lijstjes afwerken, geen deadlines, geen anderen die iets van me vinden of willen. Ik heb behoefte aan uitslapen, sporten, wandelen, lezen, leuke dingen doen.

Ik slaap wat uit, maar mijn lichaamsritme opent mijn ogen om half negen. Ik trek gauw mijn hardloopkleding aan en ren een rondje. Die kunnen ze me niet meer afnemen, ha! Ik ontbijt, ruim het huis op, douche, lees een paar bladzijden, doe boodschappen, lunch, ga een luchtje scheppen, bereid avondeten voor en drink een borreltje met mijn partner. Pfff.

De zaterdag vliegt voorbij en plotseling dringt het tot me door dat deze dag gevuld was met dingen die ik op deze "vrije" dag van mezelf moet. Ik moet sporten, ik moet de natuur in, moet mijn boek lezen, moet boodschappen doen en moet koken.

Stom! Heb ik ook nog een etentje met vrienden op zondag gepland. Daarvoor moet ik ook nog wel even wat voorbereiden.

Zondag...

...toch maar op tijd uit bed gegaan om nog even een rondje te kunnen wandelen, voordat ik me in de voorbereiding van het driegangendiner stort. Het is gezellig met onze vrienden, dat wel, maar 's avonds plof ik uitgeteld op de bank neer en zap wat langs tv-kanalen.

Ik neem me voor om deze week anders te gaan werken, meer ontspannen, vanuit mijn kracht.

Maandagochtend...

...gaat de wekker, ik schiet recht overeind, spring onder de douche, kleed me aan, maak mijn eten en al kauwend stap ik de auto in. Op mijn werk aangekomen duik ik gelijk in waar ik gebleven was vrijdag. Mensen verwachten weer van alles van me, ik start met opstellen en afwerken van mijn lijstjes en alle zogenaamde rust van het weekend is verdwenen voor ik er erg in heb.

Werkstress en burn-out, zijn verschijnselen die horen bij de tijd waarin we nu leven.
Niet omdat het niet anders kan, maar omdat we ervoor kiezen om eraan mee te doen.
Als je werkelijk "luistert" naar de stem van je lichaam, zou je dan niet andere dingen doen?
Maar wat triggert dan die adrenaline, die stress?
Wat geeft anderen toegang om jouw agenda te mogen beïnvloeden?

Dit is het werk van het ego.

Het ego kent veel vormen, waaronder: zelfkritiek, perfectionisme, zelfcontrole, drammen, kindsheid. Daaruit vloeit een constant gevoel voort van afhankelijkheid, tijdstekort, onvrede, onrust, jaloezie en noem maar op.
Deze delen van je zelfgecreëerde persoonlijkheid, houden je graag in het verleden (herinneringen) en de toekomst (plannen, voorzien, voorkomen) en daarmee in angst. En angst = macht, dat spiegelen de media en wereldpolitiek ons helder terug.
Dus, zolang je ego-gedachten macht geeft, voel je angst. En zolang je angst gelooft, zul je je eigen kracht niet kennen en dansen naar de pijpen van je schijnbare verleden en toekomst.

Wat heb je nodig om dit te veranderen?

Aanwezigheid en Tegenwoordigheid

De snelste manier om van je burnout af te komen is contact te maken met je natuurlijke staat van Zijn. Het "Zelf" wordt dit ook wel genoemd. Het Zelf is wat je werkelijk bent: Hier en Nu. Het Zelf is geen deel van je persoonlijkheid. Het is wat je bént. En ook dat zijn nog teveel woorden. Een beter woord is: Zijn.

Het Zelf is vrij van meningen, oordeel, behoefte, vergelijk. Het Zelf is in rust, in vrede, is altijd geweest en zal altijd zijn en kent in die zin geen tijdsdruk, haast, drukte. Het Zelf is te vinden door te stoppen met zoeken en te zien dat alles hier en nu gebeurt.

Je kunt weer het Zelf zijn, omdat het nooit weggeweest is. Het was altijd al aanwezig in de stilte en in de ruimte in jou. Maak contact met die stille ruimte en je zult weer vrede, rust, kalmte en Liefde ervaren: The way out, is the way in!

Hoe kun je dit bereiken?

We zien de beste resultaten als je zowel fysiek als emotioneel als mentaal gaat bewegen. Alleen praten heeft bij burn-out niet veel of heel langzaam effect.

Ademsessie

Ademen in een bepaald ritme brengt je bij de kern van je stress. Waar je emoties en stress hebt vastgezet in je lichaam, lost een ademsessie die blokkades op. De oorspronkelijke energie kan weer vrij gaan stromen.

Bewust worden van je ademhaling maakt je bewust van het hier en nu (aanwezigheid en tegenwoordigheid).
Ademhaling is ook beweging. In een sessie lig je dus niet constant stil.
Ook maak je een mooie connectie met je gevoelsleven, dat nauw verbonden is aan je fysieke lichaam.

Voor mensen met burn-out klachten blijkt een ademsessie keer op keer in kalmte en verheldering te resulteren.

Kom eens op bezoek voor een ademsessie en ervaar dat je weer met ruimte in je lijf de praktijk verlaat.

Meditatie in slechts 20 seconden!

Meditatie is dé manier om je aandacht naar het hier en nu te trekken. Je hoeft echt niet gelijk een half uur te gaan zitten, wat veel mensen denken. Meditatie kan op heel veel verschillende manieren, van zittend op een berg in de kleermakerszit, floatend in een bak zeewater, zittend in de trein, tot vrij dansend door je woonkamer.

Toch zoeken we dan altijd weer naar een snelle methode, een soort fast-food-meditatie en die is er! Een goede manier is door geregeld, misschien een of enkele keren op de dag zo'n twintig seconden aanwezig en tegenwoordig te zijn:

Sluit je ogen. Voelt dit niet comfortabel, dan hou je ze open.

  1. Neem in 5 tellen een diepe ademteug, volg hoe de luchtstroom naar binnen gaat en je longen vult.
  2. Hou 5 tellen je adem vast.
  3. Adem in 5 tellen uit zonder druk te zetten, volg hoe de luchtstroom via je keel en mond je lichaam verlaat.
  4. Hou 5 tellen uitgeblazen vast. Je lichaam wordt alerter en trekt je nog meer naar het nu-moment.

Open je ogen weer. Word je bewust van je omgeving - kijk, ruik, luister, proef, voel - en zeg tegen jezelf: "Ik ben Hier en Nu … ik ben oké".

Dat is álles.

Michiel

Heb je vragen?
Bel 06–14953261

BEL MIJ TERUG PLAN AFSPRAAK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *