Angst, wat wil je nou van me?

Reptielenbrein

Je reptielenbrein is het oudste en kleinste stukje van je hersenen.  In dit deel van je hersenen bevindt zich de oerdrang naar het voortbestaan van de menselijke soort. Instincten als voortplanting en voeding staan aan de basis. Vanuit deze instincten heeft het reptielenbrein maar één ding voor ogen en dat is: OVERLEVEN!

Dit deel stamt nog uit de tijd dat je wandelend in de natuur op een prachtige dag oog in oog kon komen te staan met een sabeltandtijger. In een flits maakt je reptielbrein de overweging: ga ik de sabeltandtijger te lijf met een knots en sla ik zijn sabeltanden los of zet ik het op een rennen of wegsluipen, in de hoop dat die poes een luie dag heeft en ik aan de dood ontsnap? Een derde optie die je bij veel prooidieren ziet is de bevroren staat. Bewegingloos beoordeelt het dier de mate van gevaar. Sommige dieren laten zich zelfs neervallen en houden zich voor dood. Deze afweging die je maakt bij dreiging van gevaar, noemt men de vecht-vlucht-bevries (fight-flight-freeze) respons.

Het reptielenbrein functioneert buiten je bewuste controle en reguleert in levensbedreigende situaties je vitale lichaamsfuncties, zoals je hartslag, je ademhaling en je bloedsomloop.

Wat gebeurt er in zo'n situatie?

  1. Ademhaling versnelt. De spieren in de longen verwijden, er wordt meer zuurstof opgenomen
  2. Hartslag versnelt om de stoffen sneller te kunnen transporteren
  3. Huid trekt samen, haartjes overeind, zweetproductie komt vast op gang voor warmte afvoer als jij zo gaat rennen.
  4. Adrenaline schiet door je lijf, cortisol zorgt voor alertheid, stress.
  5. Lichaam maakt glucose aan, de makkelijkste brandstof voor je spieren.
  6. Andere zaken zoals testosteron- en zaadproductie staan even on hold, even niet nu.

In deze tijd hebben we dan geen sabeltandtijger, maar een spreekbeurt in het vooruitzicht, rijden op de snelweg, geldproblemen, een spin, het verlies van een dierbare, een kleine ruimte of een binnendringende ziekte, kan je in dezelfde lichaamsstaat drukken.

Angst is een belangrijk instrument. Zonder angst zouden er niet veel mensen overblijven vrees ik. Niet ongezond dus, totdat de angst buitenproportioneel groot wordt en je dag beheerst. Dan spreken we over een angststoornis.

Angststoornis

Angststoornissen komen vaak voor. Ongeveer 20% van alle Nederlanders heeft in zijn leven één of meerdere angststoornissen gehad (!). Angststoornissen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak gaan angststoornissen gepaard met depressiviteit.

Angst is een woord dat allerlei vormen en gradaties kent en is als zodanig uitgesplitst in een veelheid aan angstsoorten.  Het kan ervaren worden als iets dat je achtervolgt, dat je niet loslaat, dat er continu is. Het kan ook opkomen en er plotseling in alle hevigheid zijn. Het lijkt alles op te slurpen. Al je aandacht gaat ernaar uit.

Jouw natuurlijke staat, jouw Zelf doet verwoed pogingen om naar buiten te komen. Je ware Zelf wil gezien worden en jij houdt dit tegen door je gevoelens te onderdrukken waardoor je je eigen waarheid verbergt. Het is tijd om te laten zien wie je werkelijk bent.

In de kern is angst het tegenovergestelde van liefde. Natuurlijk wordt 'haat' vaak als tegenhanger genoemd voor liefde. Maar haat is ook een vorm van angst. In ieder geval, als je onze ego-ervaring van het aardse leven in grove lijnen indeelt, dan is al onze ervaring terug te brengen naar twee basiselementen: angst of liefde. Voorwaardelijke liefde welteverstaan, want op ego niveau kun je ware liefde niet ervaren. Alomvattende Liefde kun je alleen Zijn, op het niveau van het Zelf.

Arts, psycholoog en counselor/coach

Voor een diagnose ga je naar een arts, die je meestal doorverwijst naar een psycholoog. Daarnaast kan het bij angst zeer zinvol zijn om te praten met een coach/counselor en rust gevende therapie te doen. In mijn coaching en therapie praktijk werk ik met uiteenlopende methodes om je angstgevoelens onder de knie te krijgen.  Je verkrijgt rust en inzicht door onder meer Transformerend ademwerk, Voice Dialogue, Meditatie en Psychodrama.

Hoe pak je angst aan?

Wat je kunt doen, is niet makkelijk, maar waarschijnlijk je beste kans: op het moment dat de angst zich aandient als een gevoel in je lichaam, waak er dan voor dat de angst niet naar je mind, je denken gaat. Als je gevoel van angst overgaat naar het denken, ontstaan er allerlei gedachten die het angstgevoel versterken. Je gaat met je aandacht volledig naar het gevoel van angst en je omarmt alles wat je voelt. Het mag er zijn. Het wil je iets duidelijk maken.

Ga niet weg van waar je bent en als je in de auto zit, zet je hem rustig even aan de kant. Je laat het gevoel in al zijn hevigheid opkomen en onthoud: hier kun je niet aan dood gaan! Je gedachten zijn veel gevaarlijker, want die kunnen je aanzetten tot nog meer zelfpijniging tot zelfs zelfdoding.

Blijf bewust aanwezig in dat moment en focus je op de plek in je lijf waar je het voelt. Welke organen reageren nog meer? Je houdt je alleen maar bezig met voelen en vanuit je bewuste zelf licht te sturen naar de angstplekken in je lijf.

Het kan zijn dat je dit vele, vele malen moet herhalen, voordat je lichaam doorheeft hoe het werkt. Dat vraagt doorzettingsvermogen, ook op momenten dat je gedachten er toch mee aan de haal gaan en er weer een zeer angstig moment van creëren.

Het vraagt ook om uithoudingsvermogen, want angst en paniekaanvallen kunnen lang duren. Maar, op termijn zal deze worsteling je tot verlichting brengen. Je zult weer inzien dat angst in werkelijkheid niet bestaat. Het gevoel wel en de gedachten er over ook en daarom lijkt het door het ego gecreëerde concept zo echt, maar als je volledig je Zelf bent, je natuurlijke staat van zijn, is angst niet werkelijk.

Het is de ontdekking van jouw Stille Ruimte.

Meer over angst en de Stille Ruimte methode>

 

Wil je gebeld of gemaild worden of een kennismakingsgesprek plannen?
BEL MIJ TERUG PLAN AFSPRAAK

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *